Tilastojen visualisointi Visualisoinnin avulla voit tutustua kirjastojen avaintunnuslukuhin sekä niiden muutoksiin.

Info

Tietoa yleisten kirjastojen tilastotietokannasta

Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa aluehallintovirastojen kanssa kuntien yleisten kirjastojen kansallisesta perustilastoinnista. Tilastotietokannan ja sivuston Tilastot.kirjastot.fi ylläpidosta vastaa Helsingin kaupunginkirjasto osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa valtakunnallista kehittämistehtävää.

Tietokannan tilastotietojen tuotantoon osallistuvat Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen yleiset kirjastot ja aluehallintovirastot.

Kirjastot päivittävät itse tilastotietonsa tietokantaan, mutta ennen niiden julkaisemista aluehallintovirastot tarkistavat tietojen oikeellisuuden.

Tiedot koskevat kutakin tilastointivuotta 1.1. - 31.12. väliseltä ajalta. Kokoelmatiedot annetaan kuitenkin tilanteesta 31.12. Tietokannassa on tietoja vuodesta 1999 alkaen, mutta vuosien 1999 ja 2000 tiedot ovat osin suppeammat. Vuosien 1999-2001 toimintakulut sisältävät arvonlisäveron. Vuodesta 2002 alkaen toimintakulut eivät sisällä arvonlisäveroa.

Tilastotietojen perusyksikkö on kunnan tai kuntien yhteinen kirjastolaitos kokonaisuutena. Yksittäisten palvelupisteiden tietoja ei ole tilastoitu erikseen.

Kunnat on ryhmitelty Tilastokeskuksen alueluokitusten mukaisesti. Kunkin vuoden tiedot noudattavat kyseisenä vuonna voimassa ollutta ryhmittelyä, eikä muutoksia (esim. kuntaliitoksia) ole korjattu takautuvasti.

Yleisten kirjastojen vaikuttavuuden arvioinnista: vaikuttavuus.kirjastot.fi
Ks. myös muita yleisten kirjastojen tilastoja ja tilastoanalyysejä

Yleisten kirjastojen tilastotietokanta on osa Kirjastot.fi-palvelukokonaisuutta.

Tilastoaineiston lisenssi: Yleisten kirjastojen tilastotietokanta on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Viittausohje: Suomen yleisten kirjastojen tilastot [vuosiluku/vuosiluvut], OKM, https://tilastot.kirjastot.fi/

Tilastotietokannassa käytetyt käsitteet

Yleisten kirjastojen tilastotietokannassa käytetyt käsitteet (pdf)

Saavutettavuusseloste

Tervetuloa, tämä on Helsingin kaupunginkirjaston Valtakunnalliset kehittämispalvelut -yksikön saavutettavuusseloste. Tätä sivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Tämä saavutettavuusseloste koskee sivustoa tilastot.kirjastot.fi ja on laadittu 21.9.2020. Sivuston saavutettavuuden on arviointi perustuu itsearvioon.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Sivusto sisältää saavutettavuusongelmia, jotka korjataan kun palvelua uudistetaan vuoden 2021 aikana. Tilastojen hakulomake ei ole näppäimistöllä käytettävissä. Hakutulostaulukon rakenne on puutteellinen.

Tilastojen visualisointinäkymä ei ole toistaiseksi saavutettava. Visualisointinäkymä saadaan saavutettavaksi vuoden 2021 aikana uuden visualisointisovelluksen käyttöönoton myötä.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Saavutettavuuspalautetta voi jättää Kirjastot.fi:n yhteisellä palautelomakkeella, joka sijaitsee tämän sivuston ulkopuolella. Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella.

Voit myös lähettää palautteesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kirjastot.fi.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero: 0295 016 000 (vaihde)